ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” 2020
Τετρακόσιες ενενήντα επτά (497) ελληνικές ακτές, δεκατέσσερις (14) μαρίνες και έξι (6) τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ”
2η η Ελλάδα Παγκοσμίως
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε:
- Χαιρετισμούς/δηλώσεις των επίσημων φορέων για το περιβάλλον και τον τουρισμό της χώρας μας
- Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα
- Το δελτίο τύπου, Αρχεία από τις αφίσες και τα φυλλάδια του προγράμματος και φωτογραφίες
Xαιρετισμός Νίκου Πέτρου Προέδρου ΕΕΠΦ
Το πρόγραμμα ΓΣ απευθύνεται μόνο σε οργανωμένες ακτές, και φυσικά τις μαρίνες και τα σκάφη τουρισμού. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, και εμπεριέχει τη δέσμευση του Διαχειριστή να συμμορφωθεί με τα αυστηρά του κριτήρια. Οι περισσότερες οργανωμένες της χώρας συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Πρωταρχικό ανάμεσα στα 33 κριτήρια είναι η εξαιρετική ποιότητα υδάτων κολύμβησης, δεν αρκεί όμως μόνον αυτή. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ποιότητα υπηρεσιών, προστασία και αειφορική διαχείριση του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας με την εγγύηση εξαιρετικής ποιότητας υδάτων καθαριότητας και υγιεινής, της ασφάλειας με την παρουσία ναυαγοσωστών, και της πρόσβασης σε όλους με προβλέψεις για ΑΜΕΑ είναι σημαντικά κίνητρα ώστε το κοινό να επιλέξει βραβευμένες ακτές. Η πολλοστή χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση διεθνώς μεταξύ των 47 χωρών ου συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μετά την Ισπανία και πριν την Τουρκία. Στην παρούσα συγκυρία, η χώρα μας είναι πιο ασφαλής προορισμός, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για την φετινή κολυμβητική περίοδο.
Xαιρετισμός Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη
Φίλες και φίλοι το 2020 περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι Γαλάζιες Σημαίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό τουρισμό. Κάθε Γαλάζια Σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Όλοι όσοι δουλεύουμε για τον ελληνικό τουρισμό, θα έλεγα όλοι οι Έλληνες χαιρετίζουμε τις φετινές βραβεύσεις του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία σαν ένα σύνθημα, ότι ο αγώνας για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας έχει ξεκινήσει. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους.
Xαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου
Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, χαιρετίζει την ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα για το 2020. H Ελλάδα με 497 βραβευμένες παραλίες βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο επικροτούν τη στάση της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας και εξυμνούν την επιτυχή αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Η Ελλάδα προχωρά βήμα βήμα πάντοτε με προσοχή και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων υγείας στην σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού. Η Ελλάδα ακόμα και μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες καθίσταται ένας δελεαστικός, ποιοτικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός. Η πρωταγωνιστική θέση της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά τουρισμού ενισχύεται και από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Οι αρμόδιοι φορείς και οι Δήμοι στις βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» ακτές είναι έτοιμοι να προσφέρουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες με σεβασμό στο περιβάλλον και πλήρη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας.
Xαιρετισμός Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα
Τα βραβεία που απονέμονται φέτος έχουν ξεχωριστή σημασία, γιατί η σημαία θα είναι ψηλά και όλοι μαζί κρατάμε δυνατά τη Σημαία τη Γαλάζια, γιατί μας ενώνει στη δύσκολη περίοδο η θάλασσα ο ουρανός αλλά και ο βυθός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και τον τουρισμό μας. Το καταδυτικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή και ψηφίζεται γιατί θέλουμε να δώσουμε υπεραξία στον ελληνικό τουρισμό έρχεται με αυτά τα βραβεία να δώσει ακόμα μεγαλύτερο εύρος στο τουριστικό προϊόν. Όλοι θα ενώσουμε δυνάμεις και να αποδείξουμε ότι στα δύσκολα μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Σ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία λοιπόν θέλω να συγχαρώ τους συνδιοργανωτές για την ευκαιρία που μου δίνουνε να απευθύνω το μήνυμα της ελπίδας. Αφήνουμε πίσω το γκρίζο το σκοτεινό και τη θλιβερή περίοδο και ατενίζουμε με αισιοδοξία την χρονιά αυτή που έρχεται και ακόμα με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη χρονιά, που είναι η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, που θα ξεπεράσει κάθε όριο. Η Γαλάζια Σημαία, εσείς δηλαδή είστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη.
Xαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνου Αραβώση
Η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας παρακολουθείται συστηματικά σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η επιλογή των ακτών έχει πραγματοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις Κεντρικές και Περιφερειακές συναρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας. Παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουόμενων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις για την διενέργεια εκτεταμένων δειγματοληψιών σε 1.634 ακτές της χώρας, μέχρι το έτος 2023 μέσω συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, προγραμμάτων. Οι λεπτομερείς πιστοποιημένες μετρήσεις και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Σχεδόν το σύνολο των ακτών που παρακολουθούνται βρίσκονται σε εξαιρετική ποιοτική κατάσταση, γεγονός που αναδεικνύει τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου, διασφαλίζει την υγεία των πολιτών, και αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Ο συνδυασμός δε, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID19 με την εξαιρετική κατάσταση των ακτών μας, προσδίδει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην χώρα μας ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Οι συνθήκες των δειγματοληψιών, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος χρησιμεύουν στην εφαρμογή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education). Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με την οποία η Γενική Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 2η θέση σε σύνολο 47 χωρών παγκοσμίως, με αριθμό περίπου 500 βραβευμένων ακτών με γαλάζια σημαία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τόσο την εξαιρετική κατάσταση των συγκεκριμένων ακτών όσο και τον υψηλό βαθμό οργάνωσής τους. Βούλησή μας είναι η αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών, χρόνο με το χρόνο. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος και καλή δύναμη για την επίτευξη ολοένα υψηλότερων στόχων.
Xαιρετισμός Προέδρου του ΕΟΤ Άτζελας Γκερέκου
Για αρκετά χρόνια η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης μέσω του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία, βοηθάει τις ελληνικές παραλίες να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα διεθνώς. Η Ελλάδα ως χώρα με πλούσια περιβαλλοντική ποικιλότητα συνδυάζει ένα υψηλό επίπεδο παροχών προς τους επισκέπτες της μαζί με ένα αντίστοιχα υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής κατάστασης που αφορά τον αιγιαλό και τις παραλίες, καθιστώντας την μία μοναδική επιλογή παγκοσμίως. Όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ποιότητα των ακτών μας δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την τήρηση και την διαρκή εφαρμογή κανόνων και πρακτικών που αφορούν ταυτόχρονα, το κράτος, την Αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που κάνουν χρήση των παραλιών, ώστε να επιτυγχάνουμε ένα πραγματικό υψηλό επίπεδο λειτουργίας. Η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος συναρτάται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς και της αποφυγής πράξεων που μολύνουν ή επιβαρύνουν τις ελληνικές παραλίες, και εδώ η τήρηση και η εμβάθυνση της νομιμότητας είναι επιτακτική. Διότι αν θέλουμε να έχουμε αυτόν τον πλούτο για εμάς και τις επόμενες γενιές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προωθούμε ελέγχους, πρακτικές και μέτρα που να βελτιώνουν την κατάσταση του ελληνικού αιγιαλού. Σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία που διανύουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνάρτηση με την νέα απειλή του Covid-19, οφείλουμε να μην κάνουμε καμία περιβαλλοντική έκπτωση αλλά να επιτείνουμε τις προσπάθειες ώστε μέσα από αυτή την κρίση να δούμε καλύτερα τη σχέση μας με το περιβάλλον, όπου η πρόσβαση στην παραλία και στη ζωογόνο θάλασσα να είναι εφικτή και ασφαλής για κάθε πολίτη. Φέτος το 2020 ο ελληνικός τουρισμός μέσα από την αναγνώριση που προσφέρεται από το Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, μπορεί να δώσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό για τους Έλληνες πολίτες και για τους διεθνείς μας επισκέπτες. Φυσική ομορφιά, ποικιλία τοποθεσιών, υγειονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες και παραλίες. Αυτή την εικόνα ο ΕΟΤ προωθεί δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία.
Xαιρετισμός Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιου
H Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν καθαρό, υγιή και ασφαλή προορισμό, μεσούσης μιας παγκόσμιας πανδημίας. Σε έναν κόσμο που ο τουρισμός θα συνοδεύεται όλο και πιο έντονα από ένα οικολογικό πρόσημο, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να σχεδιάσουμε πάνω στα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως χώρα, το ελληνικό τουριστικό προιόν του 21ου αιώνα. Και είναι ένα στοίχημα που καλούμαστε να το κερδίσουμε όλοι μαζί γιατί ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση για την Ελλάδα. Η μεγάλη επιβράβευση για άλλη μια φορά της χώρας μας μέσα από το θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας, αποδεικνύει ότι ο σεβασμός, ο εθελοντισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο φυσικό μας πλούτο, απέναντι στις ακτές και τις μαρίνες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα προτερήματα για την ευημερία, την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και την προστασία των επισκεπτών μας. Οι Γαλάζιες Σημαίες μας, από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον τουρισμό, δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς τη συμβολή και την ενσυναίσθηση όλων μας. Ένα προστατευμένο περιβάλλον με εξαιρετική ποιότητα νερών και οργάνωση παραλιών κάτω από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας δεν έγινε μόνο του. Πρέπει να ενώνονται πολλά χέρια για να πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους. Η διατήρηση της δεύτερης θέσης στην κατάταξη των Γαλάζιων Σημαιών ανάμεσα σε τουριστικούς προορισμούς – κολοσσούς παγκοσμίως, μας κάνει για άλλη μια φορά υπερήφανους και αισιόδοξους. Είναι γνωστό ότι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν τεράστια σημασία στο θεσμό και συνιστούν στους πελάτες τους να επισκέπτονται προορισμούς με Γαλάζιες Σημαίες, άρα η χώρα μας κερδίζει άμεσα ένα ισχυρό προβάδισμα. Η αναγνώριση αυτή μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι να κατακτάμε σπουδαίους στόχους. Με προσπάθεια είναι ρεαλιστικός ο στόχος του χρόνου να είμαστε πρώτοι στην κορυφή και να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε ένα σπουδαίο μήνυμα: Η Ελλάδα, ακόμη και στα δύσκολα, ξέρει να υπερασπίζεται τις αξίες του πολιτισμού της και να δείχνει το δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.
Xαιρετισμός Αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνας Τετράδη
Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί διεθνές σύμβολο ποιότητας που αναδεικνύει την ποιοτική διαφορά των ελληνικών ακτών στο επίπεδο των περιβαλλοντικών παραμέτρων αλλά και της τήρησης αυστηρών κριτηρίων ασφάλειας και υγιεινής. Θέτοντας στο επίκεντρό της το περιβάλλον, τον άνθρωπο και, εν τέλει, την ίδια τη ζωή αποτελεί από μόνη της εχέγγυο μιας μακρόπνοης επένδυσης. Το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα, αυτός ο αδιαμφισβήτητος πλούτος της χώρας μας αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που δεν μπορεί επουδενί να αποσυνδεθεί από το επιχειρείν του τουρισμό. Κατά συνέπεια, η Γαλάζια Σημαία αποτελεί θεσμό που προσδίδει προστιθέμενη αξία στον τουρισμό τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Είναι θεσμός που εγγυάται μια τουριστική βιομηχανία που σέβεται τις αξίες της ζωής και του πολιτισμού, και προωθεί έμπρακτα τις αρχές της οικολογίας και της αειφορίας. Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία, η Ελλάδα προβάλλει ως ένας ασφαλής προορισμός, και με σύμμαχό της τη Γαλάζια Σημαία θα κερδίσει το στοίχημα της επανάκαμψης. Συγχαίρουμε για ακόμα μία φορά την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για την άρτια υλοποίηση του διεθνούς προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας που αναδεικνύει τη χώρας μας στη 2η θέση διεθνώς αναβαθμίζοντας συγχρόνως το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Ευχή μας είναι η Ελλάδα να κατακτήσει σύντομα την πρωτιά!
Xαιρετισμός Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργου Βερνίκου
Ονομάζομαι Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Την εποχή της πανδημίας, όπου διαχειριζόμαστε το φόβο μας από τον κορονοϊό έχουν ιδιαίτερη σημασία θετικά γεγονότα, γιατί είναι σίγουρο από την αμέσως επόμενη περίοδο σιγά σιγά θα χαλαρώσουμε και θα αρχίσει ο κόσμος να μετακινείται και ο Τουρισμός παρ’ όλες τις δυσμενείς συνθήκες θα βρεθεί σε μία νέα περίοδο. Στα πλαίσια αυτά αισιόδοξα γεγονότα όπως ότι η χώρα μας τιμάται με Γαλάζια Σημαία που είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας και είμαστε σε 47 χώρες στη δεύτερη θέση κατάταξης είναι μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί πάντα μία από τις πρώτες επιλογές για Τουρισμό. Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα αποτελεί πάντα ένα βασικό στοιχείο του ελληνικού Τουρισμού και φέτος το καλοκαίρι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες και είμαστε σίγουροι, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερος εφησυχασμός και θα υπάρχει όλο και περισσότερη πεποίθηση, ότι μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει ασφαλώς. Άλλωστε τα καλά αποτελέσματα που είχε η χώρα μας στη διάρκεια της πανδημίας εγγυώνται, ότι και σήμερα, που θα έχει περάσει αυτός ο κίνδυνος θα είμαστε κατεξοχήν χώρα που θα την προτιμούν. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις επιλογές, σε όλους όσους δίνουν σημασία στην προστασία της φύσης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και για τον Τουρισμό και να συγχαρώ όλους όσους συμβάλλουνε, να έχουμε καθαρές θάλασσες, καθαρές μαρίνες και καλές προϋποθέσεις στα σκάφη να ταξιδεύουνε και να έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα.
Xαιρετισμός Προέδρου ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου
Το τελευταίο διάστημα δείξαμε πως πραγματικά στην Ελλάδα όταν θέλουμε μπορούμε, όταν βάζουμε πρώτα το εμείς και όχι το εγώ μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα ανακοινώνουμε τις Γαλάζιες Σημαίες με τη βαρύτητα και το κύρος ενός οργανισμού που διαχρονικά στην Ελλάδα έχει δείξει την αξία του. Οι Γαλάζιες Σημαίες που είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών και των πολιτών. Και κυρίως θέλω να σταθώ στην ευθύνη των πολιτών, στην ατομική ευθύνη που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, να είναι αυτή η σημαία Γαλάζια, πράσινη, κόκκινη, κίτρινη ή ότι άλλο χρώμα θέλουμε προκειμένου να φύγουμε μπροστά να φύγουμε στο αύριο, σε μία νέα πολύ πιο υπεύθυνη και ισχυρή Ελλάδα.
Xαιρετισμός Προέδρου Ένωσης Μαρινών Ελλάδος Σταύρου Κατσικάδη
Αγαπητοί φίλοι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, καλησπέρα από την Ένωση Μαρινών Ελλάδας είμαι ο Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, σας χαιρετίζουμε και εσάς και την προσπάθειά σας, σας στέλνουμε συγχαρητήρια πολλά, έστω και με ηλεκτρονικό τρόπο για τις προσπάθειες σας και την επιτυχή βράβευση, τη δεύτερη θέση που πήραμε στο Πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας. Αυτό οφείλεται στις δικές σας τις προσπάθειες, τις οποίες εκτιμούμε πάρα πολύ στο χώρο των μαρινών. Οι μαρίνες συμμετέχουν με χαρά σε αυτό το Πρόγραμμα πιστεύουμε πως έτσι οφείλουμε απέναντι στο περιβάλλον μας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη φύση και το περιβάλλον στη χώρα μας. Οι μαρίνες εκτός από το αυστηρό πρόγραμμα με τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας πιστεύουμε ότι βοηθάμε και την ελληνική οικονομία κατά αυτόν τον τρόπο και την ελληνική κοινωνία, γιατί κρατώντας καθαρή και ασφαλή μία μαρίνα συνεισφέρουμε στην οικονομία της χώρας και στην τοπική κοινωνία. 45.000 περίπου θέσεις εργασίας υπάρχουν στην χώρα μας εξαιτίας των μαρινών, έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας και εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την αναβάθμιση των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα μας, με νέες επενδύσεις που πρέπει να προσελκύσουμε σε μαρίνες, θα αυξηθούν αυτές οι θέσεις και μπορούν να φτάσουν έως και τέσσερεις φορές περισσότερες . Πάνω από 1 δις συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία ο χώρος των μαρινών και πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για την αύξηση αυτού του ποσού και την συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Θέλουμε πάλι εκ μέρους όλων των μελών της Ένωσης να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και προσωπικά στον καθέναν από εσάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις προσπάθειες που κάνετε και την συνεισφορά στην χώρα μας. Να είστε καλά.
Xαιρετισμός Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γεώργιου Πελεκανάκη
Στην σύγχρονη Παγκόσμια Τουριστική πραγματικότητα η τουριστική ανάπτυξη σε διαρκώς περισσότερα σημεία του πλανήτη μας συνοδεύεται από την ανάγκη για ορθολογικότερη, πιο συντονισμένη και αποδοτική διαχείριση του περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν για τη σωστή διαχείριση του οικοσυστήματος που μας περιβάλει, πρέπει το κάθε ξενοδοχείο ή επιχείρηση, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, να αναπτύσσουν στρατηγικές και πρακτικές για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ακτών και παραλιών. Ταυτόχρονα οι πρακτικές αυτές μπορούν και οφείλουν να βοηθούν στην προώθηση & προβολή των τουριστικών προορισμών ως προορισμών που σέβονται το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους. Η περιβαλλοντική πολιτική μιας ξενοδοχειακής μονάδας ταυτίζεται με την ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών και προσδίδει κύρος σε αυτές που την εφαρμόζουν. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής των ξενοδοχείων έρχεται η επιβράβευση των προσπαθειών αυτών για τις μαρίνες, ακτές και παραλίες, με το διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα της Γαλάζιας Σημαίας. Ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως που στόχο έχει την ασφαλή απόλαυση των παραλιών από τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος που αφορούν στην καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής, την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων υποστηρίζει την Ελληνική Εταιρεία της Φύσης και τα περιβαλλοντικά της προγράμματα, αυτά της Γαλάζιας Σημαίας και των Πράσινων Κλειδιών, και συγχαίρει όλους όσοι με τις καθημερινές τους προσπάθειες και την αγάπη τους στο περιβάλλον, φέρνουν την Ελλάδα στην 2η θέση παγκοσμίως!
Xαιρετισμός του Διευθυντή Περιοχής Μεσογείου του GSTC Ιωάννη Παππά
Καλημέρα σας ονομάζομαι Ιωάννης Παππάς και εκπροσωπώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού για την Περιοχή της Μεσογείου. Θα ήθελα να συγχαρώ όλη την εθνική ομάδα διαχείρισης του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία για την κατάταξη, την οποία έχει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ειδικά το τρέχον έτος στη λίστα των Γαλάζιων Σημαιών ανά κράτος. Θα ήθελα να τονίσω ότι προγράμματα όπως η Γαλάζια Σημαία συμβάλλουν αποφασιστικά στο θέμα της αειφορίας του ελληνικού Τουρισμού, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού βρίσκεται στην Ελλάδα ως τεχνικός σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της αειφορίας στον Τουρισμό. Θεωρούμε ότι προγράμματα όπως η Γαλάζια Σημαία κι άλλα θα μπορούσανε και έχουνε ήδη συμβάλλει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό και στην κατεύθυνση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αειφορίας στον ελληνικό Τουρισμό.
Σημείωση για συντάκτες:
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 69 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)
Υποστήριξη του Προγράμματος
Το ΥΠΕΝ, διά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ, δια της ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, συμμετέχει επίσης στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (Γαλάζια Σημαία και Green Key για τουριστικά καταλύματα), διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το Πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται επίσης στην ΕΕΚ.
Διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος
Η ΕΕΠΦ αποστέλλει στους διαχειριστές ακτών και μαρινών, παλαιούς και νέους υποψήφιους, τις αιτήσεις που πρέπει να επιστραφούν σε τακτή προθεσμία.
Μετά τον έλεγχό τους οι αιτήσεις προωθούνται στην ΕΕΚ. Πολιτική της ΕΕΠΦ είναι η αποτελεσματική εκπροσώπηση των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των ακτών και μαρίνων, έτσι στην ΕΕΚ μετέχουν εκπρόσωποι των: Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ, Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Υγείας, Διεύθυνσης Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (εκπρόσωπος της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας στην Ελλάδα), Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ΜΚΟ Αρχέλων, εθελοντών αξιολογητών ακτών και μαρινών.
Η ΕΕΚ εξετάζει τις αιτήσεις και συντάσσει έκθεση με την οποία διαβιβάζει την πρότασή της, με τα στοιχεία των ακτών και μαρινών που θεωρεί άξιες βράβευσης, στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ), με έδρα τη Δανία, η οποία και μόνη αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο
Στη ΔΕΚ συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών (ΕUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.
Η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων εξετάζει με τη σειρά της τις εκθέσεις και προτάσεις που της διαβιβάζονται από τους εθνικούς χειριστές και αποφασίζει τελεσίδικα για τις βραβεύσεις.
Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη χρονιά, ξεκινούν να ετοιμάζουν την ακτή τους στις αρχές του Ιουνίου. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν την ακτή τους, να παραλάβουν και αναρτήσουν τη Γαλάζια Σημαία έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών για την ακτή τους.
Αξιολογητές, από τον Εθνικό Χειριστή αλλά και τον Διεθνή Συντονιστή, επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και μαρίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος.
Προβλήματα ή παραλείψεις που εντοπίζονται κατά την επιθεώρηση γνωστοποιούνται στον διαχειριστή ώστε να αντιμετωπιστούν. Σε περίπτωση σημαντικού προβλήματος απαιτείται από τον Εθνικό Χειριστή η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας για χρονικό διάστημα 3 ως 15 ημερών, και μέχρι την αντιμετώπισή του, με υποχρεωτική αντίστοιχη πληροφόρηση για το γεγονός στον Πίνακα Ανακοινώσεων. Σε περίπτωση σοβαρής παράλειψης, αποσύρεται οριστικώς, με εντολή του Εθνικού Χειριστή, η Γαλάζια Σημαία, και η ακτή αφαιρείται από τους πίνακες βραβευμένων ακτών. Επισκέπτες των ακτών που εντοπίζουν προβλήματα συχνά αναφέρονται στον Εθνικό Χειριστή, αλλά και απ’ ευθείας στο Διεθνή Συντονιστή.
Έλεγχος της ποιότητας των Νερών Κολύμβησης
Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.
Το ΥΠΕΝ δημιούργησε το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης», που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν οικολογικό, κυρίως, αλλά και αισθητικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών ελέγχου της ποιότητας των υδάτων συνδυάζονται στο Μητρώο με την κατάσταση της ακτής και, μέσω της διαδικασίας αυτής, αποδίδεται ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποιότητας των υδάτων σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος παρακολούθησης τηρούνται οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ «σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης», όπως αυτή εναρμονίστηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ υπ’ αριθ. Η.Π. 8600/416/E103/23.2.2009 (ΦΕΚ Β΄ 356/2009). Τα στοιχεία του Μητρώου αποστέλλονται κάθε χρόνο υποχρεωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 14 της ως άνω ΚΥΑ. Η ετήσια έκθεση δημοσιεύεται στον ιστότοπο www.bathingwaterprofiles.gr.
Κριτήρια του Προγράμματος
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
- «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
- Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
- Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
- Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
- Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
- Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
- Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
- Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
- Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
- Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
- Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
- Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
- Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
- Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.
= = = = = = =
Για περισσότερες πληροφορίες: Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος Τηλ.: 210 325 5341/εσωτ. 103, Fax: 210 322 5285 E-mail: blueflag@eepf.gr Ιστοσελίδα: www.eepf.gr/blueflag
Σχετικά αρχεία:
- Γαλάζια Σημαία 2020 - Δελτίου Τύπου Ανακοίνωσης Βραβευμένων Ακτών και Μαρινών
- Κατάλογος Βραβευμένων Ακτών και Μαρινών 2020 (Ελληνικά)
- Blue Flag-awarded beaches and marinas 2020 (English)
- Γαλάζια Σημαία 2020 - Στατιστικά στοιχεία
- Σύντομο Ιστορικό της ΕΕΠΦ
- Ιστορικό της ΕΕΠΦ
- Γαλάζια Σημαία 2020 - αφίσα ελληνική (pdf)
- Γαλάζια Σημαία 2020 - αφίσα ελληνική (υψηλή ανάλυση pdf)
- Blue Flag 2020 - poster english (pdf)
- Blue Flag 2020 - poster english (high resolution pdf)
- Γαλάζια Σημαία 2020 - φυλλάδια Blue Flag 2020 - leaflets (pdf)
- Γαλάζια Σημαία 2020 - φωτογραφίες ακτών (.zip)
- Αφίσες και φυλλάδια σε μορφή jpg (χαμηλή ανάλυση σε πακέτο .zip)
- Γαλάζια Σημαία 2020 - φωτογραφίες μαρινών (.zip)